Snímač otisků prstů je krásná „technologická hračka“ již více jak 15 let. Již v roce 1998 jsem řešil pro jeden tým Policie ČR otázku, zda je možné zfalšovat otisk prstu. Bylo a je to možné!! Na přiložených fotografiích si můžete prohlédnout jednotlivé kroky výroby falešného otisku mého palce.

 Toto řešení fungovalo jak v případě klasické daktyloskopie, tak i v případě počítačového snímače. V roce 1998 jsme s vyšetřovateli dali technikům na zkoušku dvě skleničky s mým palcem. První byla skutečně palec a druhá bylo „razítko“. Technik tehdy došel k závěru, že se jedná o identické otisky jedné osoby.

 Podobně toto řešení fungovalo i v případě levnějších periférií k počítačům, které snímaly otisky prstů. Úmyslně říkám levnějších snímačů, protože existují ještě varianty, kde je snímání otisku doplněno o kontrolu teploty prstu, případně i jiné biologické aktivity.

Přiznám se, že neznám iPhone 5S, ještě jsem jej neměl v ruce. Pokud je snímač založen pouze na optickém (případně kapacitním) snímání otisku, tak je možné výsledek snímání velice snadno obelstít. Tedy velice snadno z mého pohledu a 15 let starých zkušeností. 

 

negativ otisku prstu           Pozitiv otisku prstu        Kopie otisku prstu